Lausuntopalvelu.fi

Lausuntopalvelu - Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Utkast till regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av utlänningslagen och till vissa lagar som har samband med den

Lausuntopyynnön diaarinumero: VN/24207/2023

Vastausaika on päättynyt: 16.8.2024

Lausuntopyynnön taustatiedot
Lausuntopyynnön kieli:
Inledning
Vid arbets- och näringsministeriet har utarbetats regeringens proposition med förslag till ändring av utlänningslagen och till vissa lagar som har samband med den. I propositionen föreslås ändringar i utlänningslagen, lagen om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning, lagen om villkor för inresa och vistelse för tredjelandsmedborgare inom ramen för företagsintern förflyttning av personal och lagen om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för säsongsanställning. Regeringens proposition har utarbetats av en arbetsgrupp bestående utöver arbets- och näringsministeriet av inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Migrationsverket, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland och arbets- och näringsbyråerna i Nyland, Sydöstra Finland, Birkaland och Norra Österbotten. Lagändringarna avses träda i kraft i början av 2025. 

Om propositionen ordnas ett diskussionsmöte på engelska tisdagen den 13 augusti 2024 kl. 13–14. Delta i diskussionsmötet via länken.
Bakgrund
Enligt regeringsprogrammet ska uppehållstillstånd på grund av arbete förbindas starkare med arbete än för närvarande, så att en person måste lämna Finland om personens anställningsförhållande upphör och personen inte inom tre månader har ingått ett nytt anställningsförhållande. I regeringsprogrammet fastställs även att det i lag föreskrivs att arbetsgivare ska underrätta Migrationsverket när ett anställningsförhållande upphör för en person som vistas i Finland med stöd av uppehållstillstånd på grund av arbete samt att skyldigheten förenas med hot om sanktioner. Vidare enligt regeringsprogrammet ska det i fråga om personer med uppehållstillstånd på grund av arbete främjas rätten att arbeta inom samma bransch och inom branscher där det kan konstateras råda verklig brist på arbetskraft.

Propositionen har utarbetats med beaktande av de ovannämnda inskrivningarna i regeringsprogrammet och av den relevanta EU-lagstiftningen. Direktivet om kombinerade tillstånd innehåller bestämmelser som liknar inskrivningarna i regeringsprogrammet. Det reviderade direktivet har publicerats den 30 april 2024. Bestämmelser som ingår i direktivet har därmed beaktats i propositionen.
Målsättningar
Syftet med propositionen är att utländsk arbetskraft ska stanna i landet och att den vid och under eventuell arbetslöshet ska hitta en ny anställning och därmed ha en grund för fortsatt vistelse i landet. Detta är ett viktigt syfte för att arbetstagare som etablerat sig i Finland och det finländska samhället inte ska bli tvungna att lämna landet. Detsamma gäller situationer där arbetstagaren har en familj som etablerat sig i landet, så att till exempel barnen är i dagvård eller går i skola. Meningen är att personer som är integrerade eller börjat bli integrerade i Finland ska kunna bo vidare i Finland och att de vuxna och barnen i familjen inte ska utsättas för avbrott eller förändringar i sina sociala nätverk och sociala miljöer.

Arbetsgivaren ska åläggas skyldigheten att underrätta Migrationsverket när en arbetstagares uppgifter upphör i förtid. Bestämmelsen skulle ge exaktare information om utländska arbetstagares situation på arbetsmarknaden. Upplysningsskyldigheten är inte någonting nytt i sig, eftersom lagen redan innehåller bestämmelser om arbetsgivarens skyldighet att lämna vissa uppgifter vid anställning av en utländsk person. I bägge fallen ska upplysningsskyldigheten förenas med en hot om sanktioner; eftersom skyldigheten att lämna information om arbetstagaren är redan förknippad med hot om sanktioner enligt gällande lag. Bestämmelserna ska preciseras så att tillämpningen av sanktionsbestämmelserna blir tydligare, och arbetsgivarna är bättre insatta i tidsfristerna för inlämnande av upplysningarna.

Syftet med propositionen är även att förbättra tillgången på arbetskraft i branscher där det konstaterats råda brist på arbetskraft och att innehavare av uppehållstillstånd för arbetstagare som redan vistas i landet ska kunna ta emot annat arbete än det för vilket hen beviljats uppehållstillstånd, förutsatt att hens omständigheter medger det. Reformen skulle innebära en lättnad särskilt för de utländska arbetstagare som alltså har beviljats uppehållstillstånd för arbetstagare och som skulle bli arbetslösa, genom de då kan arbeta i en bransch där det konstaterats råda brist på arbetskraft och inte är skyldiga att ansöka om ett nytt tillstånd för arbete, förutsatt att de har ett gällande tillstånd.
Länkar:

https://tem.fi/hanke?tunnus=TEM086:00/2023 - Linkki TEM:n hankesivuille.

https://tem.fi/sv/projekt?tunnus=TEM086:00/2023 - Länk till arbets- och näringsministeriets projektsidor.

Bilagor:
Tidtabell
Utlåtandena ska lämnas in senast 16.8.2024. 
Svarsanvisningar för mottagare
Utlåtandena ska lämnas som svar på den begäran om utlåtande som lagts ut i tjänsten utlåtande.fi. Även andra än de parter som nämns i sändlistan kan lämna ett utlåtande. Utlåtandet behöver inte sändas separat per e-post eller brevpost till ministeriets registratorskontor.

Den som vill lämna in ett utlåtande ska registrera sig och logga in i tjänsten. Närmare anvisningar om hur tjänsten används under fliken Anvisningar > Bruksanvisningar. Stöd för ibruktagande av tjänsten kan begäras på adressen [email protected]. Alla utlåtanden som lämnats via tjänsten är offentliga.

Den som inte kan lämna sitt utlåtande via tjänsten kan göra det per e-post till [email protected]. Vänligen ange diarienummer VN/24207/2023 i utlåtandet.
Beredare
Ytterligare information:

13.6.–5.7.: Katri Niskanen, regeringsråd, +358 295 047 373

15.7.–16.8.: Jarmo Tiukkanen, regeringsråd, +358 295 047 355

E-postadresserna har formen [email protected].
Sändlista:
Aalto yliopisto    
Ahvenanmaan hallintotuomioistuin    
Ahvenanmaan maakuntahallitus    
AKAVA    
Amcham Finland    
AMS (Ahvenanmaan TE-toimisto tv.)    
Eduskunnan oikeusasiamies    
EK    
Espoon kaupunki    
Etelä-Karjala    
Etelä-Pohjanmaa    
Etelä-Savo    
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue    
Familia Ry    
Foreign Specialists in Finland    
Haaga-Helia amk    
Helsingin HAO    
Helsingin kauppakamari    
Helsingin yliopisto    
Helsinki    
Herizon Ry    
HUS    
Hämeenlinnan HAO    
International Working Women of Finland    
Itä-Suomen HAO    
Itä-Uusimaa    
Kaakkois-Suomen TE-toimisto    
Kaakkois-Suomi ELY-keskus    
Kainuu    
Kanta-Häme    
KEHA    
Kela    
Keski-Pohjanmaa    
Keski-Suomi    
Keski-Uusimaa    
Keskuskauppakamari    
Korkein hallinto-oikeus    
Kuntaliitto    
Kuntatyönantajat KT    
Kymenlaakso    
Lappi    
Laurea amk    
Länsi-Uusimaa    
Maahanmuuttovirasto    
Metropolia amk    
Mieli without Boarders ry    
Moniheli    
Oikeuskanslerinvirasto    
Oikeusministeriö    
OPH    
Pirkanmaa    
Pirkanmaan ELY-keskus    
Pirkanmaan TE-toimisto    
Pohjanmaa    
Pohjois-Karjala    
Pohjois-Pohjanmaa    
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus    
Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto    
Pohjois-Savo    
Pohjois-Suomen HAO    
Poliisihallitus    
Päijät-Häme    
SAK    
Satakunta    
Sisäministeriö    
Sosiaali- ja terveysministeriö    
Startup Refugees    
STTK    
Suojelupoliisi    
Suomen Ekonomit    
Suomen Pakolaisapu    
Suomen Startup yhteisö    
Suomen yrittäjät    
Tekniikan Akateemiset    
The Shortcut    
Turun HAO    
Ulkoministeriö    
Uudenmaan ELY-keskus    
Uudenmaan Liitto    
Vaasan HAO    
Valtiovarainministeriö    
Vantaa ja Kerava    
Vantaan kaupunki    
Varsinais-Suomi    
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto    
Ämnesord

ulkomaalaislaki

maahanmuutto

oleskeluluvat

kausityö