VRN ja THL, KANSALLINEN RAVITSEMUSSUOSITUS LUONNOS JULKISEEN KOMMENTOINTIIN
Lausuntopyynnön diaarinumero: 3066/04.02.20.10/2024
Vastausaika on päättynyt: 30.6.2024
Lausuntopyynnön taustatiedot
Johdanto
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pyytävät teiltä/edustamaltanne taholta perusteltuja kommentteja sekä muutos- ja korjausehdotuksia uudesta, loppuvuodesta 2024 julkaistavasta kansallisesta ravitsemussuosituksesta. Lisäksi pyydämme saattamaan tiedoksi suositusta laativalle asiantuntijatyöryhmälle näkemyksiä ideoista ja keinoista, joilla uusi suositus jalkautetaan ja otetaan käyttöön valtakunnallisesti kattavasti eri väestöryhmissä. Huomioittehan, että ravitsemussuositusten tiedepohja on koostettu pohjoismaisella tasolla ja sitä koskeva kommentointikierros on jo käyty keväällä 2023.
Tausta
Pohjoismaisten ravitsemussuositusten kuudes laitos julkaistiin 20.6.2023 (NNR2023). Uusissa ravitsemussuosituksissa on nyt aikaisempia suosituksia laajemmin tieteellisiä suosituksia ruoasta, joka on niin terveydelle kuin ympäristöllekin edullista. Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia on ollut laatimassa yli 400 tutkijaa ja asiantuntijaa Pohjois- ja Baltian maista. Kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat pohjoismaisiin suosituksiin. Ravitsemussuositusten tiedepohjaa ei enää avata kansallisissa suosituksissa. Kansallisissa suosituksissa on otettu huomioon suomalainen ruokaympäristö ja siihen kuuluvia tekijöitä.
Tavoitteet
Lausuntopyynnön tavoitteena on saattaa työryhmän tietoon asiantuntijoiden ja sidosryhmien perusteltuja kommentteja suosituksiin liittyen. Lausunnot voivat vaikuttaa suositusten lopullisen version yksityiskohtiin ja sanoituksiin.
Liitteet:
Ravitsemussuositukset 2024_luonnos.pdf - Ravitsemussuositusluonnos ei vielä sisällä visuaalista ilmettä, vaan pelkän tekstin.
Aikataulu
Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 30.6.2024 klo 16:15.
Vastausohjeet vastaanottajille
Pyydämme teitä ensin perehtymään suosituksen käsikirjoitukseen kokonaisuudessaan ja aloittamaan sen jälkeen kommentoinnin luku- ja asiakohdittain niiltä osin kuin haluatte kommentoida. Kommentit esitetään luku kerrallaan siten, että kommentoitava kohta täsmennetään sivu- ja rivinumeroilla (esimerkiksi s.4, r.10). Yksilöidyt asiasisältöä koskevat kommentit sekä muutos- tai korjausehdotukset perusteluineen kirjoitetaan avoimeen vastaustilaan. Annetut lausunnot ovat julkisia ja ne ovat luettavissa lausuntopalvelussa.
Lausunnot pyydetään jättämään Lausuntopalveluun. Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi-sivustolle. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät lausuntopalvelu.fi -sivustolta Ohjeet > Käyttöohjeet.
Utkastet till rekommendation har inte översatts, men det kan kommenteras också på svenska.
Lausunnot pyydetään jättämään Lausuntopalveluun. Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi-sivustolle. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät lausuntopalvelu.fi -sivustolta Ohjeet > Käyttöohjeet.
Utkastet till rekommendation har inte översatts, men det kan kommenteras också på svenska.
Valmistelijat
Maijaliisa Erkkola
Suositusryhmän pj.
Helsingin yliopisto
maijaliisa.erkkola(a)helsinki.fi
Ursula Schwab
Suositusryhmän vpj.
Itä-Suomen yliopisto
ursula.schwab(a)uef.fi
Satu Jyväkorpi
pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta
satu.jyvakorpi(a)ruokavirasto.fi
Suositusryhmän pj.
Helsingin yliopisto
maijaliisa.erkkola(a)helsinki.fi
Ursula Schwab
Suositusryhmän vpj.
Itä-Suomen yliopisto
ursula.schwab(a)uef.fi
Satu Jyväkorpi
pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta
satu.jyvakorpi(a)ruokavirasto.fi
Jakelu:
Ammattikeittiöosaajat | ||
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) | ||
Folkhälsan | ||
Gerontologinen ravitsemus (GERY) | ||
Helsingin yliopisto | ||
Itä-Suomen yliopisto | ||
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK | ||
Kela | ||
Luonnonvarakeskus (Luke) | ||
Lääkäriseura Duodecim | ||
Maa- ja kotitalousnaiset ry | ||
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) | ||
Maa- metsätalousministeriö | ||
Marttaliitto ry | ||
Matkailu- ja ravintolapalvelut (MaRa) | ||
Metropolia | ||
Oulun yliopisto | ||
Päivittäistavarakauppa (PTY) | ||
Ravitsemusterapeuttien yhdistys | ||
Ruokakasvatusyhdistys RUUKKU | ||
Ruokatieto ry | ||
Ruokavirasto | ||
Sosiaali- ja terveysministeriö | ||
Suomen Diabetesliitto ry | ||
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia | ||
Suomen ravitsemustieteen yhdistys | ||
Suomen ympäristökeskus (Syke) | ||
Svenska Lantbrukssällskappens Förbund (SLF) | ||
Tampereen yliopisto | ||
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) | ||
Turun yliopisto/Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus | ||
Työterveyslaitos (TTL) | ||
WWF |
Asiasanat
Kansallinen ravitsemussuositus; pohjoismainen ravitsemussuositus