Lausuntopalvelu.fi

Lausuntopalvelu - VRN ja THL, KANSALLINEN RAVITSEMUSSUOSITUS LUONNOS JULKISEEN KOMMENTOINTIIN

VRN ja THL, KANSALLINEN RAVITSEMUSSUOSITUS LUONNOS JULKISEEN KOMMENTOINTIIN

Lausuntopyynnön diaarinumero: 3066/04.02.20.10/2024

Vastausaika on päättynyt: 30.6.2024

Lausuntopyynnön taustatiedot
Johdanto
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pyytävät teiltä/edustamaltanne taholta perusteltuja kommentteja sekä muutos- ja korjausehdotuksia uudesta, loppuvuodesta 2024 julkaistavasta kansallisesta ravitsemussuosituksesta. Lisäksi pyydämme saattamaan tiedoksi suositusta laativalle asiantuntijatyöryhmälle näkemyksiä ideoista ja keinoista, joilla uusi suositus jalkautetaan ja otetaan käyttöön valtakunnallisesti kattavasti eri väestöryhmissä. Huomioittehan, että ravitsemussuositusten tiedepohja on koostettu pohjoismaisella tasolla ja sitä koskeva kommentointikierros on jo käyty keväällä 2023.
 
Tausta
Pohjoismaisten ravitsemussuositusten kuudes laitos julkaistiin 20.6.2023 (NNR2023). Uusissa ravitsemussuosituksissa on nyt aikaisempia suosituksia laajemmin tieteellisiä suosituksia ruoasta, joka on niin terveydelle kuin ympäristöllekin edullista. Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia on ollut laatimassa yli 400 tutkijaa ja asiantuntijaa Pohjois- ja Baltian maista. Kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat pohjoismaisiin suosituksiin. Ravitsemussuositusten tiedepohjaa ei enää avata kansallisissa suosituksissa. Kansallisissa suosituksissa on otettu huomioon suomalainen ruokaympäristö ja siihen kuuluvia tekijöitä.
Tavoitteet
Lausuntopyynnön tavoitteena on saattaa työryhmän tietoon asiantuntijoiden ja sidosryhmien perusteltuja kommentteja suosituksiin liittyen. Lausunnot voivat vaikuttaa suositusten lopullisen version yksityiskohtiin ja sanoituksiin.
Liitteet:

Ravitsemussuositukset 2024_luonnos.pdf - Ravitsemussuositusluonnos ei vielä sisällä visuaalista ilmettä, vaan pelkän tekstin.

Aikataulu
Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 30.6.2024 klo 16:15.


 
Vastausohjeet vastaanottajille
Pyydämme teitä ensin perehtymään suosituksen käsikirjoitukseen kokonaisuudessaan ja aloittamaan sen jälkeen kommentoinnin luku- ja asiakohdittain niiltä osin kuin haluatte kommentoida. Kommentit esitetään luku kerrallaan siten, että kommentoitava kohta täsmennetään sivu- ja rivinumeroilla (esimerkiksi s.4, r.10). Yksilöidyt asiasisältöä koskevat kommentit sekä muutos- tai korjausehdotukset perusteluineen kirjoitetaan avoimeen vastaustilaan. Annetut lausunnot ovat julkisia ja ne ovat luettavissa lausuntopalvelussa.

Lausunnot pyydetään jättämään Lausuntopalveluun. Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi-sivustolle. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät lausuntopalvelu.fi -sivustolta Ohjeet > Käyttöohjeet.

Utkastet till rekommendation har inte översatts, men det kan kommenteras också på svenska.  

 
Valmistelijat
Maijaliisa Erkkola 
Suositusryhmän pj.
Helsingin yliopisto
maijaliisa.erkkola(a)helsinki.fi

Ursula Schwab
Suositusryhmän vpj.
Itä-Suomen yliopisto
ursula.schwab(a)uef.fi

Satu Jyväkorpi
pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta
satu.jyvakorpi(a)ruokavirasto.fi
Jakelu:
Ammattikeittiöosaajat    
Elintarviketeollisuusliitto (ETL)    
Folkhälsan    
Gerontologinen ravitsemus (GERY)      
Helsingin yliopisto    
Itä-Suomen yliopisto    
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK    
Kela    
Luonnonvarakeskus (Luke)    
Lääkäriseura Duodecim    
Maa- ja kotitalousnaiset ry    
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK)    
Maa- metsätalousministeriö    
Marttaliitto ry    
Matkailu- ja ravintolapalvelut (MaRa)    
Metropolia    
Oulun yliopisto    
Päivittäistavarakauppa (PTY)    
Ravitsemusterapeuttien yhdistys    
Ruokakasvatusyhdistys RUUKKU    
Ruokatieto ry    
Ruokavirasto    
Sosiaali- ja terveysministeriö    
Suomen Diabetesliitto ry    
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia    
Suomen ravitsemustieteen yhdistys    
Suomen ympäristökeskus (Syke)    
Svenska Lantbrukssällskappens Förbund (SLF)    
Tampereen yliopisto    
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)    
Turun yliopisto/Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus    
Työterveyslaitos (TTL)    
WWF    
Asiasanat

Kansallinen ravitsemussuositus; pohjoismainen ravitsemussuositus