Lausuntopalvelu.fi

Lausuntopalvelu - Vanhojen metsien kriteerit Suomessa

Vanhojen metsien kriteerit Suomessa

Lausuntopyynnön diaarinumero: VN/7491/2024

Vastausaika on päättynyt: 7.8.2024

Lausuntopyynnön taustatiedot
Lausuntopyynnön kieli:
Johdanto
EU:n Biodiversiteettistrategiassa 2020 ”Luonto takaisin osaksi elämäämme” tavoitellaan kaikkien jäljellä olevien luonnontilaisten metsien (primary forests) ja vanhojen metsien (old-growth forests) tiukkaa suojelua EU:n jäsenvaltioissa. Komissio julkaisi 21.3.2023 ohjeistuksen: “EU:n luonnontilaisten ja vanhojen metsien määrittelyä, kartoitusta, seurantaa ja tiukkaa suojelua koskevat komission suuntaviivat” (EU:n komissio 2023). Jäsenvaltioiden odotetaan käyttävän tätä ohjeistusta kohteiden määrittelyyn, kartoitukseen ja tiukkaan suojeluun. Määritelmät tuli tehdä jäsenvaltioissa ohjeen mukaan vuoden 2023 loppuun mennessä.
 
Komission ohjeen mukaan vanhan metsän tunnistamisessa käytettävien kansallisten menetelmien tulee perustua ohjeessa olevaan indikaattoriluetteloon ja olla yhdenmukaisia yhteisen määritelmän kanssa. Lisäksi kansallisten menetelmien tulee pohjautua tieteeseen, menetelmien tulee olla avoimesti laadittuja ja julkisesti saatavilla, ja menetelmät tulee harmonisoida kunkin luonnonmaantieteellisen alueen jäsenvaltioiden kesken.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman ”Vahva ja välittävä Suomi” mukaan hallitus suojelee jäljellä olevat kansalliset kriteerit täyttävät valtion luonnontilaiset, vanhat metsät. Hallitus varmistaa riippumattoman kriteeristön valmistumisen nopealla aikataululla.
 
Tausta
Ympäristöministeriö rahoitti kansallisten kriteerien määrittelyn tieteelliseksi pohjaksi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhdessä toteuttaman hankkeen ”Luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät Suomessa: EU:n komission ohjeet ja kansallinen tarkastelu”. Hankkeen loppuraportti julkaistiin 9.2.2024. Siinä on tarkasteltu etenkin pohjoismaisiin tieteellisiin tutkimuksiin perustuen luonnontilaisten metsien ikiä sekä kuolleen puun määrää ja osuutta elävästä puustosta eri kasvupaikkatyypeillä ja metsäkasvillisuusvyöhykkeissä. Valtakunnan metsien inventointien (VMI) aineistoista on laskettu potentiaalisia pinta-aloja erilaisille vanhan metsän iän kynnysarvoille hyödyntämällä samalla inventoinnin luonnontilaisuusluokan arvioinneista lahopuujatkumoa.

Valtioneuvosto on valmistellut oheisen määrittelyn Suomessa käytettäville kriteereille. Valmistelussa on otettu huomioon komission ohjeistus, jonka mukaan kansallisten kriteerien tulee perustua tieteelliseen tietoon. Esitystä tehtäessä on perehdytty edellä mainitun Syken ja Luken yhteishankkeen tulosten lisäksi myös muihin käytettävissä oleviin aineistoihin, kuten luonnonmetsätyöryhmän valtion metsien kartoitusten tuloksiin ja kriteereihin sekä METSO-ohjelman luonnontieteellisiin valintaperusteisiin siltä osin, kun ne sopivat Euroopan komission julkaisemaan ohjeistukseen.


 
Linkit
Liitteet:
Aikataulu
Kriteeriluonnos on lausunnolla 11.6.-7.8.2024
Vastausohjeet vastaanottajille
Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät lausuntopalvelu.fi:n sivulta Ohjeet > Käyttöohjeet. Huom! Kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä. Jos ette voi antaa lausuntoanne lausuntopalvelu.fi:ssä, lausunto voidaan toimittaa myös sähköpostitse kirjaamoon osoitteessen [email protected]. Tällöin lausuntoon tulee lisätä asian diaarinumero VN/7491/2024. Tämä lausuntopyyntö on lähetetty vain sähköisenä.
Ministeriöt vastaavat lausuntopyyntöön VAHVAn kautta.

 
Valmistelijat
Mikko Kuusinen 
Ympäristöneuvos
029 525 0144
[email protected]
Tavoitettavissa 11.6.-24.6.2024 ja 15.-19.7.
Jakelu:
Birdlife    
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus    
Etelä-Savon ELY-keskus    
Etämetsänomistajien liitto ry    
Greenpeace    
Helsingin yliopisto    
Hämeen ELY-keskus    
Ilmastopaneeli    
Joensuun yliopisto    
Jyväskylän yliopisto    
Kaakkois-Suomi ELY-keskus    
Kainuun ELY-keskus    
KEHA-keskus    
Keski-Suomen ELY-keskus    
Kuntaliitto    
Lapin ELY-keskus    
LUKE    
Luomus    
Luontoliitto    
Luontopaneeli    
LUVA    
Maa- ja metsätalousministeriö    
Metsäalan asiantuntijat ry    
Metsähallitus, luontopalvelut    
Metsäteollisuus ry    
MTK    
Natur och Miljö    
Oulun yliopisto    
Pirkanmaan ELY-keskus    
Pohjanmaan ELY-keskus    
Pohjois-Karjalan ELY-keskus    
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus    
Pohjois-Savon ELY-keskus    
Saamelaiskäräjät    
Sahateollisuus ry    
Satakunnan ELY-keskus    
SLC    
SLL    
Suomen 4H-liitto    
Suomen metsäkeskus    
SYKE    
TAPIO    
Turun yliopisto    
Työ- ja elinkeinoministeriö    
Uudenmaan ELY-keskus    
Valtiovarainministeriö    
Varsinais-Suomen ELY-keskus    
WWF    
Asiasanat

Vanhat metsät

Vanhojen metsien kriteerit

Gamla skogar

Naturskogar

EU:s strategi för biologisk mångfald

EU:n biodiversiteettistrategia