Anna lausunto
Anna tällä sivulla lausuntosi lausuntopyyntöön. Tutustu lausuntopyynnön taustatietoihin sivun yläosassa ja anna oma lausunto sen alla olevaan osioon. Samalla kun kirjoitat omaa lausuntoasi voit tarkastaa mitä muut lausunnonantajat ovat kommentoineet välilehdellä "Lausunnot". Kun lausuntosi on valmis, voit valita lähettää sen joko toiselle henkilölle hyväksyttäväksi tai lähettää sen suoraan lausuntopyynnön valmistelijalle. Samalla kun lähetät sen valmistelijalle, lausuntosi julkaistaan myös lausuntopyynnön Lausunnot-välilehdellä muiden annettujen lausuntojen tapaan. Jos lähetät lausuntosi hyväksyjälle, hän voi joko palauttaa lausuntosi valmistelutilaan tai hyväksyä ja lähettää lausuntosi lausuntopyynnön valmistelijalle, jolloin se myös julkaistaan Lausunnot-välilehdellä.
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteiden luonnos
Vastausaika päättyy: 20.6.2023
Lausuntopyynnön taustatiedot
Johdanto
Opetushallitus pyytää lausuntoanne liiketoiminnan perustutkinnon perusteiden luonnoksesta.
Tausta
Opetushallitus määrää tutkinnon perusteet ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteessa oleville ammatillisille tutkinnoille. Tutkinnon perusteiden uudistaminen tehdään yhteistyössä työ- ja elinkeinoelämän, koulutuksen järjestäjien ja muiden sidosryhmien kanssa.
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteet on uudistettu ja niiden on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2024.
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteet on uudistettu ja niiden on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2024.
Tavoitteet
Uudistuksen tavoite on ollut kokonaisuudistaa liiketoiminnan perustutkinnon perusteen sisällöt vastaamaan työelämän osaamistarpeita ja ottaa käyttöön kaikille perustutkinnoille yhtenäinen osaamisen arviointikriteeristö. Tutkinnon osien ammattitaitovaatimusten kuvaustapaa ja osaamisperusteisuutta on vahvistettu. Lisäksi on kiinnitetty huomiota siihen, että kukin tutkinnon osa toimii itsenäisenä tutkinnon osana ja palvelee työelämän nykyprosesseja. Erityisesti on pyritty vahvistamaan kestävyysarvojen mukaista toimintaa ja digitaalisissa ympäristöissä toimimisen valmiuksia. Tutkinnon muodostumista on tarkistettu siten että se mahdollistaa laajemman valinnaisuuden ja valinnaisten tutkinnon osien aiempi ryhmärajaus on poistettu. Tutkintonimike säilyy ennallaan ja on merkonomi.
Uudistamistyötä on tehty vuoden 2022-2023 aikana seitsemässä avoimessa työpajassa. Osana uudistamistyötä toteutettiin osaamistarvekysely, joka oli avoinna 10.6.2022 – 30.9.2022. Uudistustyötä tukemaan perustettiin TEAMSryhmä, jossa uudistustyöhön osallistuneiden on ollut mahdollista kommentoida sisältöluonnoksia. Lisäksi on järjestetty tutkinnon osien kirjoituspalavereita, joissa on ollut edustettuina laajasti eri aiheiden asiantuntijoita alalta. Tutkinnon perusteiden luonnosta on käsitelty myös säännöllisesti Liiketoiminnan työelämätoimikunnan kokouksissa koko uudistustyön ajan. Lisäksi uudistyöstä on kerrottu Liiketoiminta ja hallinto -ennakointiryhmässä.
Pakolliset tutkinnon osat Asiakaspalvelu 20 osp, Tuloksellinen toiminen 20 osp ja Työyhteisössä toimiminen 15 osp on korvattu kahdella uudella pakollisella tutkinnon osalla Asiakaspalvelu 15 osp ja Liiketoimintaympäristössä toimiminen 25 osp. Tämä muutos tehtiin, koska Tuloksellisen toiminnan -tutkinnon osaa on ollut vaikeuksia näyttää työpaikoilla. Sekä tuloksellisen toiminnan että työyhteisössä toimimisen sisältöjä on siirretty soveltuvin osin liiketoimintaympäristössä toimimisen tutkinnon osaan sekä läpileikkaavina ammattitaitovaatimuksina eri tutkinnon osiin. Asiakaspalvelun tutkinnon osaa on muokattu siten, että sen sisällössä korostuu itse asiakaspalvelu ja osaamisen osoittaminen voidaan tehdä entistä laajemmin eri työympäristöissä ja lisäksi tutkinnon osaa voidaan käyttää myös muissa tutkinnoissa.
Valinnaisia tutkinnon osia on uudistettu seuraavasti: Myynti 30 osp on Myyntityö 30 osp. Myyntityössä on mahdollista hankkia osaamista tavoitteellisesti etä- tai lähimyynnistä, erilaisten tuotteiden tai palvelujen tai kokonaisratkaisujen myynnistä. Logistiikkapalvelut 15 osp on Liiketoiminnan logistiikka 15 osp tutkinnon osa. Liiketoiminnan logistiikan sisällöt on muotoiltu sopimaan paremmin liiketoiminnan logistisiin tarpeisiin. Ne on rajattu eri tavoin kuin logistiikan perustutkinnossa ja näin palvelevat paremmin liiketoiminnan tehtäviin sijoittuvia. Tapahtumatuotanto 15 osp on Tapahtumajärjestelyt 15 osp ja sisältöön ei ole tehty suuria muutoksia.
Palvelumuotoilu 15 osp on Asiakaskokemuksen kehittäminen 15 osp -tutkinnon osa. Tutkinnon osan on tarkoitus palvella asiakaslähtöisen liiketoiminnan kehittämistä ja siksi sitä ei ole haluttu rajata pelkästään palvelumuotoiluun menetelmänä. Tutkinnon osaa voidaan nyt hyödyntää ulkoisen ja sisäisen asiakaskokemuksen kehittämisessä eri menetelmin. Asiakkuuksien hoitaminen 30 osp on Asiakkuuden hoitaminen 15 osp -tutkinnon osa. Jotta sisältö vastaisi paremmin perustutkintoa, on sitä täsmennetty ja myynnillistä sisältöä on vähennetty, koska siitä on erillinen tutkinnon osa. Markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto 30 osp on nyt Markkinointiviestintä 30 osp. Markkinointiviestintä ei ole enää pelkästään digitaaliseen sisällöntuotantoon painottuvaa, vaan se mahdollistaa markkinointiviestinnän toteuttamisen eri keinoin.
Laskutus ja reskontra 15 osp on nyt kahdessa erillisessä tutkinnon osassa Laskutus ja myyntireskontra 15 osp sekä Ostoreskontra 15 osp. Työelämässä on selvästi tunnistettavissa kaksi erillistä työprosessia ja työssä myös profiloidutaan eri tehtäviin. Tilinpäätöskirjaukset 15 osp on Jaksotuskirjaukset 15 osp sekä uutena Tilinpäätösasiakirjat ja tuloverotus 15 osp. Tutkintoon oli tarve lisätä takaisin tuloverotus ja lisäksi työelämän muutoksen myötä jaksotuskirjaukset tehdään entistä useammin osana kuukausittaista kirjanpitoa. Jaksotuskirjausten osaamisen osoittamisen voi nyt tehdä jatkumona kirjanpidolle ja itse tilinpäätöksen laatimiseen ja tuloverotukseen liittyvät asiat ovat erikseen Tilinpäätösasiakirjat ja tuloverotus -tutkinnon osassa. Palkanlaskenta 30 osp on ennallaan ja sisältöön on tehty vain tarvittavat tarkennukset ja työelämän ajantasaistus.
Henkilöstön tukipalvelut 15 osp on Sisäiset palvelut ja tiedon käsittely 15 osp. Uudistettu tutkinnon osa vastaa liiketoiminnan eri toimialoilla kasvaviin tiedon hyödyntämiseen ja käsittelyyn liittyviin työtehtäviin sekä erilaisten tukipalvelujen tehtäviin sekä tiedon ylläpidon työtehtäviin. Tätä tutkinnon osaa voidaan hyödyntää joustavasti monessa eri työtehtävässä ja työprosesseissa.
Finanssipalvelut on 15 osp aiemman 30 osp sijaan, koska tutkinnon osaan on aiemmin sisältynyt paljon asiakaspalvelua, tuote- ja palveluneuvontaa sekä myyntityötä. Opiskelija voi valita jatkossa näitä tutkinnon osia lisäksi, jos hän suuntautuu finanssialalle. Vastaavasti on haluttu mahdollistaa valinnaisten laajentaminen muuttamalla Kirjastopalveluissa toimiminen 30 osp -tutkinnon osaksi Kirjastopalvelut 15 osp.
Uusia valinnaisia tutkinnon osia ovat Digitaalinen kauppa 15 osp, Myymälässä toimiminen 15 osp, Kassapalvelut 15 osp, Tuotekeräily 15 osp, Visuaalinen myyntityö 15 osp sekä Tuote- ja palveluneuvonta 15 osp. Nämä tutkinnon osat ovat hyödynnettävissä kaupan alan lisäksi myös kaikilla muilla aloilla, joihin on tähän mennessä kehitetty samansuuntaisia tutkintokohtaisia tai paikallisia tutkinnon osia. Uudet valinnaiset tutkinnon osat vastaavat työelämän tarpeita. Digitaalinen kauppa ja Tuotekeräily -tutkinnon osat vastaavat monimuotoistuvan kaupan tarpeisiin. Myymälässä toimiminen on kaupan alan perusprosessi, joka eroaa tavoitteellisesta myyntityöstä. Kaupan näkökulmasta kassapalvelu on yksi tärkeimpiä prosesseja ja työ kehittyy ja monipuolistuu. Käytössä on laajasti eri maksutapoja, itsepalvelukassoja sekä muiden palvelutuottajien palveluita esim. posti- ja pakettipalvelut. Visuaalinen myyntityö nostettiin tutkinnon osaksi osaamistarvekyselyn perusteella ja sitä on toteutettu nyt laajasti paikallisena tutkinnon osana. Visuaalisuus on tässä ajassa erittäin tärkeä osa erityisesti erikoiskauppaa ja sen myynnin edistämistä. Tuote- tai palveluneuvonta - osaaminen on merkittävää liike-elämän osaamista, koska arvoketjujen ja ympäristövaikutusten ymmärrys lisääntyy yhteiskunnassa. Tuote- tai palveluneuvontaa voi toteuttaa myös digitaalisessa ympäristössä.
Yhteiset tutkinnon osat ja kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin sisältyvät yhteiset ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat (huippuosaajana toimiminen, ilmastovastuullinen toiminta, työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, yritystoiminnan suunnittelu ja yrityksessä toimiminen) on uudistettu jo aiemmin. Ne tulivat voimaan 1.8.2022 alkaen, joten lausuntopyyntö ei koske näitä tutkinnon osia.
Uudistamistyötä on tehty vuoden 2022-2023 aikana seitsemässä avoimessa työpajassa. Osana uudistamistyötä toteutettiin osaamistarvekysely, joka oli avoinna 10.6.2022 – 30.9.2022. Uudistustyötä tukemaan perustettiin TEAMSryhmä, jossa uudistustyöhön osallistuneiden on ollut mahdollista kommentoida sisältöluonnoksia. Lisäksi on järjestetty tutkinnon osien kirjoituspalavereita, joissa on ollut edustettuina laajasti eri aiheiden asiantuntijoita alalta. Tutkinnon perusteiden luonnosta on käsitelty myös säännöllisesti Liiketoiminnan työelämätoimikunnan kokouksissa koko uudistustyön ajan. Lisäksi uudistyöstä on kerrottu Liiketoiminta ja hallinto -ennakointiryhmässä.
Pakolliset tutkinnon osat Asiakaspalvelu 20 osp, Tuloksellinen toiminen 20 osp ja Työyhteisössä toimiminen 15 osp on korvattu kahdella uudella pakollisella tutkinnon osalla Asiakaspalvelu 15 osp ja Liiketoimintaympäristössä toimiminen 25 osp. Tämä muutos tehtiin, koska Tuloksellisen toiminnan -tutkinnon osaa on ollut vaikeuksia näyttää työpaikoilla. Sekä tuloksellisen toiminnan että työyhteisössä toimimisen sisältöjä on siirretty soveltuvin osin liiketoimintaympäristössä toimimisen tutkinnon osaan sekä läpileikkaavina ammattitaitovaatimuksina eri tutkinnon osiin. Asiakaspalvelun tutkinnon osaa on muokattu siten, että sen sisällössä korostuu itse asiakaspalvelu ja osaamisen osoittaminen voidaan tehdä entistä laajemmin eri työympäristöissä ja lisäksi tutkinnon osaa voidaan käyttää myös muissa tutkinnoissa.
Valinnaisia tutkinnon osia on uudistettu seuraavasti: Myynti 30 osp on Myyntityö 30 osp. Myyntityössä on mahdollista hankkia osaamista tavoitteellisesti etä- tai lähimyynnistä, erilaisten tuotteiden tai palvelujen tai kokonaisratkaisujen myynnistä. Logistiikkapalvelut 15 osp on Liiketoiminnan logistiikka 15 osp tutkinnon osa. Liiketoiminnan logistiikan sisällöt on muotoiltu sopimaan paremmin liiketoiminnan logistisiin tarpeisiin. Ne on rajattu eri tavoin kuin logistiikan perustutkinnossa ja näin palvelevat paremmin liiketoiminnan tehtäviin sijoittuvia. Tapahtumatuotanto 15 osp on Tapahtumajärjestelyt 15 osp ja sisältöön ei ole tehty suuria muutoksia.
Palvelumuotoilu 15 osp on Asiakaskokemuksen kehittäminen 15 osp -tutkinnon osa. Tutkinnon osan on tarkoitus palvella asiakaslähtöisen liiketoiminnan kehittämistä ja siksi sitä ei ole haluttu rajata pelkästään palvelumuotoiluun menetelmänä. Tutkinnon osaa voidaan nyt hyödyntää ulkoisen ja sisäisen asiakaskokemuksen kehittämisessä eri menetelmin. Asiakkuuksien hoitaminen 30 osp on Asiakkuuden hoitaminen 15 osp -tutkinnon osa. Jotta sisältö vastaisi paremmin perustutkintoa, on sitä täsmennetty ja myynnillistä sisältöä on vähennetty, koska siitä on erillinen tutkinnon osa. Markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto 30 osp on nyt Markkinointiviestintä 30 osp. Markkinointiviestintä ei ole enää pelkästään digitaaliseen sisällöntuotantoon painottuvaa, vaan se mahdollistaa markkinointiviestinnän toteuttamisen eri keinoin.
Laskutus ja reskontra 15 osp on nyt kahdessa erillisessä tutkinnon osassa Laskutus ja myyntireskontra 15 osp sekä Ostoreskontra 15 osp. Työelämässä on selvästi tunnistettavissa kaksi erillistä työprosessia ja työssä myös profiloidutaan eri tehtäviin. Tilinpäätöskirjaukset 15 osp on Jaksotuskirjaukset 15 osp sekä uutena Tilinpäätösasiakirjat ja tuloverotus 15 osp. Tutkintoon oli tarve lisätä takaisin tuloverotus ja lisäksi työelämän muutoksen myötä jaksotuskirjaukset tehdään entistä useammin osana kuukausittaista kirjanpitoa. Jaksotuskirjausten osaamisen osoittamisen voi nyt tehdä jatkumona kirjanpidolle ja itse tilinpäätöksen laatimiseen ja tuloverotukseen liittyvät asiat ovat erikseen Tilinpäätösasiakirjat ja tuloverotus -tutkinnon osassa. Palkanlaskenta 30 osp on ennallaan ja sisältöön on tehty vain tarvittavat tarkennukset ja työelämän ajantasaistus.
Henkilöstön tukipalvelut 15 osp on Sisäiset palvelut ja tiedon käsittely 15 osp. Uudistettu tutkinnon osa vastaa liiketoiminnan eri toimialoilla kasvaviin tiedon hyödyntämiseen ja käsittelyyn liittyviin työtehtäviin sekä erilaisten tukipalvelujen tehtäviin sekä tiedon ylläpidon työtehtäviin. Tätä tutkinnon osaa voidaan hyödyntää joustavasti monessa eri työtehtävässä ja työprosesseissa.
Finanssipalvelut on 15 osp aiemman 30 osp sijaan, koska tutkinnon osaan on aiemmin sisältynyt paljon asiakaspalvelua, tuote- ja palveluneuvontaa sekä myyntityötä. Opiskelija voi valita jatkossa näitä tutkinnon osia lisäksi, jos hän suuntautuu finanssialalle. Vastaavasti on haluttu mahdollistaa valinnaisten laajentaminen muuttamalla Kirjastopalveluissa toimiminen 30 osp -tutkinnon osaksi Kirjastopalvelut 15 osp.
Uusia valinnaisia tutkinnon osia ovat Digitaalinen kauppa 15 osp, Myymälässä toimiminen 15 osp, Kassapalvelut 15 osp, Tuotekeräily 15 osp, Visuaalinen myyntityö 15 osp sekä Tuote- ja palveluneuvonta 15 osp. Nämä tutkinnon osat ovat hyödynnettävissä kaupan alan lisäksi myös kaikilla muilla aloilla, joihin on tähän mennessä kehitetty samansuuntaisia tutkintokohtaisia tai paikallisia tutkinnon osia. Uudet valinnaiset tutkinnon osat vastaavat työelämän tarpeita. Digitaalinen kauppa ja Tuotekeräily -tutkinnon osat vastaavat monimuotoistuvan kaupan tarpeisiin. Myymälässä toimiminen on kaupan alan perusprosessi, joka eroaa tavoitteellisesta myyntityöstä. Kaupan näkökulmasta kassapalvelu on yksi tärkeimpiä prosesseja ja työ kehittyy ja monipuolistuu. Käytössä on laajasti eri maksutapoja, itsepalvelukassoja sekä muiden palvelutuottajien palveluita esim. posti- ja pakettipalvelut. Visuaalinen myyntityö nostettiin tutkinnon osaksi osaamistarvekyselyn perusteella ja sitä on toteutettu nyt laajasti paikallisena tutkinnon osana. Visuaalisuus on tässä ajassa erittäin tärkeä osa erityisesti erikoiskauppaa ja sen myynnin edistämistä. Tuote- tai palveluneuvonta - osaaminen on merkittävää liike-elämän osaamista, koska arvoketjujen ja ympäristövaikutusten ymmärrys lisääntyy yhteiskunnassa. Tuote- tai palveluneuvontaa voi toteuttaa myös digitaalisessa ympäristössä.
Yhteiset tutkinnon osat ja kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin sisältyvät yhteiset ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat (huippuosaajana toimiminen, ilmastovastuullinen toiminta, työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, yritystoiminnan suunnittelu ja yrityksessä toimiminen) on uudistettu jo aiemmin. Ne tulivat voimaan 1.8.2022 alkaen, joten lausuntopyyntö ei koske näitä tutkinnon osia.
Jakelu:
Addiator Oy | ||
AEL-Amiedu Oy | ||
Akava ry | ||
Ammattiliitto Pro | ||
Ammattiopisto Luovi Oy | ||
Ammattiopisto Spesia Oy | ||
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry | ||
Arina | ||
Axxell Utbildning Ab | ||
Biltema | ||
Broman Group Oy | ||
Business Finland / Experience Commerce -ohjelma | ||
Careeria Oy | ||
Citymarket | ||
Columbia Road | ||
Cramo Finland Oy | ||
Elinkeinoelämän keskusliitto EK | ||
Elinkeinoelämän Oppilaitokset EOL ry | ||
Espoon kaupunki | ||
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia | ||
Etelä-Karjalan Koulutuskuntayhtymä | ||
Etelä-Savon Koulutus Oy | ||
Finanssiala ry | ||
Foodora | ||
Gallant | ||
Gigantti | ||
Haapaveden Opiston kannatusyhdistys ry | ||
Helsingin kaupunginkirjasto | ||
Helsinki Business College Oy | ||
Hesburger | ||
Hyria koulutus Oy | ||
Ikea Tampere | ||
iLOQ OY | ||
Indoor Group Oy, Sotka | ||
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä | ||
Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä | ||
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry | ||
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia | ||
Järviseudun Koulutuskuntayhtymä | ||
Kajaanin kaupunki | ||
Kaupan liitto | ||
Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia | ||
KEOSKI - kehitä osaamisesi kiertotaloudessa | ||
Keski-Pohjanmaan Koulutusyhtymä | ||
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä | ||
Kesko Oyj | ||
Kiipulasäätiö sr | ||
Kirkon työmarkkinalaitos | ||
K-kauppiasliitto | ||
Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä | ||
Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä | ||
Koulutuskuntayhtymä OSAO | ||
Koulutuskuntayhtymä Tavastia | ||
Kouvolan Ammattiopisto Oy | ||
K-Rauta | ||
K-Supermarket Hyppyri | ||
Kuntatyönantajat KT | ||
Liiketoiminnan työelämätoimikunta | ||
Liiketoiminto ja hallinto -ennakointiryhmä | ||
Live-säätiö sr | ||
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä | ||
Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä | ||
Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä | ||
Länsirannikon Koulutus Oy | ||
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry | ||
Marimekko | ||
MEH RY | ||
Mercuria kauppaoppilaitos Oy | ||
Metsäteollisuus ry | ||
Monetra Oy | ||
Oikia | ||
Opettajien Ammattijärjestö OAJ | ||
OPH/Työelämätoimikunta | ||
Optima samkommun | ||
Osuuskauppa Hämeenmaa | ||
Pajadata | ||
Palvelualojen ammattiliitto PAM | ||
Perho Liiketalousopisto Oy | ||
Pirkanmaa Yrittäjät | ||
Pirkanmaan Osuuskauppa | ||
Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä | ||
Pohjois-Suomen Koulutuskeskussäätiö sr | ||
Raahen Porvari- ja Kauppakoulurahasto sr | ||
Raision Seudun Koulutuskuntayhtymä | ||
Rastor-instituutti ry | ||
Rovaniemen kaupunginkirjasto | ||
Rovaniemen Koulutuskuntayhtymä | ||
Rusta | ||
Saamelaisalueen Koulutuskeskus | ||
Salon Seudun Koulutuskuntayhtymä | ||
Salon Tilitieto Oy | ||
SASKY koulutuskuntayhtymä | ||
Satakunnan koulutuskuntayhtymä | ||
Savon Koulutuskuntayhtymä | ||
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä | ||
Sivistystyönantajat | ||
Stadium | ||
STTK ry | ||
Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry | ||
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK | ||
Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto ry | ||
Suomen kirjastoseura | ||
Suomen Kuntaliitto ry | ||
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry | ||
Suomen Yrittäjäopisto Oy | ||
Suomen Yrittäjät | ||
Suupohjan Koulutuskuntayhtymä | ||
Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab | ||
Svenska Österbottens förbund för Utbildning och Kultur | ||
Säästöpankki | ||
Talenom Oyj | ||
Taloushallintoliitto | ||
Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr | ||
Tampereen kaupunki | ||
Tehy ry | ||
Teknisen Kaupan Liitto ry | ||
Teknologiateollisuus ry | ||
Teollisuusliitto ry | ||
Tilitoimisto Virta Oy | ||
Tokmanni | ||
Tribe Tampere | ||
Turun kaupunki | ||
Työllisyys- ja elinkeinopalvelut Pirkanmaa | ||
Unfair Lean Marketing | ||
UPM | ||
Vaasan kaupunki | ||
Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä | ||
Valtion työmarkkinalaitos VTML | ||
Varma | ||
VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -kehittämishanke | ||
Veho | ||
Wihuri Metro-Tukku | ||
Virtasenkauppa | ||
XXL | ||
Yleisten kirjastojen neuvosto | ||
Äänekosken Ammatillisen Koulutuksen kuntayhtymä |
Vastausohjeet vastaanottajille
Lausunnot pyydämme seuraavista asioista:
Lausuntopyyntö pyydetään tarvittaessa välittämään eteenpäin organisaatiossanne tai yhteisössänne. Lausuntoja toivotaan muiltakin kuin jakelussa olevilta. Tutkintojen perusteiden sisältö viimeistellään saatujen lausuntojen pohjalta.
- tutkinnon perusteiden työelämälähtöisyydestä, selkeydestä ja ymmärrettävyydestä
- tutkinnon muodostumisesta
- tutkinnon osien sisällöistä ja ammattitaidon osoittamisesta (osaaminen on ajantasaista ja huomio tulevaisuuden osaamistarpeet, osaaminen voidaan hankkia, osoittaa ja arvioida työelämän tehtävissä)
- tutkinnon osien osaamispisteytyksestä ja merkittävyydestä suhteessa koko tutkinnon laajuuteen 180 osaamispistettä
Lausuntopyyntö pyydetään tarvittaessa välittämään eteenpäin organisaatiossanne tai yhteisössänne. Lausuntoja toivotaan muiltakin kuin jakelussa olevilta. Tutkintojen perusteiden sisältö viimeistellään saatujen lausuntojen pohjalta.
Aikataulu
Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 20.6.2023.
Valmistelijat
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteiden luonnos on valmistelu avoimessa prosessissa yhteistyössä työelämän edustajien, koulutuksen järjestäjien ja muiden asiantuntijatahojen edustajien kanssa. Perustetyötä pohjustettiin osaamistarvekyselyllä. Valmistelun aikana järjestettiin kaikille avoimia työpajoja.
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteluonnoksen kirjoittamistyöstä vastasi Opetushallituksen edustaja yhdessä Tampereen seudun ammattiopiston asiantuntijoiden kanssa.
Lisätietoa antavat Tampereen seudun ammattiopistosta Lea Lintunen ([email protected]), Sari Ahola ([email protected]) ja Tuija Mäkinen ([email protected]) sekä Opetushallituksesta opetusneuvos Minna Taivassalo ([email protected]).
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteluonnoksen kirjoittamistyöstä vastasi Opetushallituksen edustaja yhdessä Tampereen seudun ammattiopiston asiantuntijoiden kanssa.
Lisätietoa antavat Tampereen seudun ammattiopistosta Lea Lintunen ([email protected]), Sari Ahola ([email protected]) ja Tuija Mäkinen ([email protected]) sekä Opetushallituksesta opetusneuvos Minna Taivassalo ([email protected]).
Asiasanat
Ammatillinen koulutus
Tutkinnon perusteet
liiketoiminta
Linkit
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8505690/0/tiedot - Linkki ePerusteet -palvelussa sijaitsevaan liiketoiminnan perustutkinnon perusteiden luonnokseen
Liitteet:
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteet, LUONNOS.pdf - Liiketoiminnan perustutkinnon perusteet luonnos (pdf)