Lausuntopalvelu.fi

Utlåtande - Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteiden luonnos

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteiden luonnos

Diarienummer för begäran om utlåtande: OPH-1905-2023

Svarstiden gick ut: 5.5.2023

Uppgifter om begäran om utlåtande
Inledning
Opetushallitus pyytää lausuntoanne kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteiden luonnoksesta.


 
Bakgrund
Opetushallitus määrää tutkinnon perusteet kullekin tutkintorakenteessa olevalle ammatilliselle tutkinnolle. Valmistelutyö tehdään yhteistyössä työ- ja elinkeinoelämän, koulutuksen järjestäjien ja muiden sidosryhmien kanssa. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon uudistamisessa on tavoitteena päivittää tutkinnon sisältöä, työkokonaisuuksia ja -prosesseja, ja sisällyttää niihin perustutkintojen yhteiset osaamisen arviointikriteerit.

Uudistamistyön taustamateriaalina käytettiin saatuja kommentteja ja kehittämisehdotuksia mitä on tullut Opetushallitukseen ennen syksyä 2022 ja perustetyön aikana. Taustamateriaalina tutkinnon perusteiden laadinnassa on käytetty myös erilaisia kyselyitä,haastatteluita, oppilaitos- ja yritysvierailuja sekä mm. hitsaustarpeiden kyselytutkimusta sekä koneistuksen osaamiskartoituksia.

Uudistamistyötä varten on perustettu oma sivusto Opetushallituksen verkkosivuille nimellä Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteet, jossa on ilmoitettu perustetyön etenemisestä, järjestetty kyselyä, jaettu materiaaleja ja tiedotettu webinaareista.  

Perustetyötä on tehty vuoden 2022–2023 aikana neljässä avoimessa Kone- ja tuotantotekniikan perustetyö -webinaarissa (25.8.2022, 24.11.2022, 16.2.2023 ja 23.3.2023). Webinaareissa on esitelty ajatuksia tutkinnon perusteiden muodostumisesta ja sisällöistä sekä yhteisesti päätetty erilaisia linjauksia. Tutkinnon perustetyötä on esitelty prosessin aikana Kone- ja tuotantotekniikan työelämätoimikunnan kokouksissa sekä Teknologiateollisuus ry:n kone- ja metallialan yhteistyöverkoston kokouksissa. On tehty myös syksyllä 2022 kysely tutkinnon muodostumisen mallista, tutkinnon osien sisällöstä ja uusista osaamistarpeista tutkinnon osalta oppilaitosten ja työelämän edustajille.

Tutkinnon perusteiden tarkempia sisältö määritelmiä on kirjoitettu yhdessä eri osa-alueiden asiantuntijoiden kanssa syksyn 2022 ja kevään 2023 välisenä aikana.





 
Målsättningar
Uudistuksen tavoite on ollut ottaa käyttöön kaikille perustutkinnoille yhteinen arviointikriteeristö ja tarkistaa tutkinnon muodostuminen sekä sisällöt vastaamaan työelämän osaamistarpeita sekä tehdä tutkintoon pienempiä tutkinnon osia.

Uudessa tutkinnossa osaamisaloja on neljä ja tutkintonimikkeitä kuusi:
  • tuotantotekniikan osaamisala (koneistaja ja levyseppähitsaaja)
  • asennuksen ja automaation osaamisala (koneasentaja ja koneautomaatioasentaja)
  • kumitekniikan osaamisala (kumituotevalmistaja)
  • muovitekniikan osaamisala (muovituotevalmistaja)

Tavoitteena on selkeyttää tutkinnon muodostumista ja erottaa nykyinen muovi- ja kumituotevalmistajan tutkintonimike omiksi osaamisaloiksi ja tutkintonimikkeiksi.

Tuotantotekniikan osaamisalalla ja asennuksen ja automaation osaamisalalla on samat kaikille pakolliset tutkinnon osat. Kumitekniikan osaamisalalla ja muovitekniikan osaamisalalla on omat pakolliset tutkinnon osat. Syy muutokseen on se, että kumituotevalmistajan tai muovituotevalmistajan työ eroaa paljon muista tutkintonimikkeiden työstä, että ne on erotettu toisistaan kaikille pakollisten tutkinnon osien osalta.

Muutosehdotuksissa toivottiin erityisesti pakollisten tutkinnon osien pilkkomista pienempiin tutkinnon osiin ja selkeämpiin työelämän työkokonaisuuksiin. 

Nykyiset kaikille pakolliset tutkinnot osat tuotantotekniikan ja asennuksen ja automaatioalan osaamisaloilla on muutettu pienempiin kokonaisuuksiin kuten myös tutkintonimekekohtaiset pakolliset tutkinnon osat. Näillä muutoksilla haettiin joustavampia mahdollisuuksia suorittaa tutkinnon osa työelämän työtehtävissä. Näissä osaamisaloissa tutkintonimikkeellä on 70 osp pakollisia (kaikille pakolliset 40 osp ja tutkintonimikkeen pakolliset 30 osp). Muovitekniikan ja kumitekniikan osaamisaloilla pakolliset tutkinnon osat ovat 70 osp, joissa lähtökohtana on prosessimainen työskentely.

Valinnaiset tutkinnot osa on jaettu seuraavasti:
  • Tuotantotekniikan osaamisala
    • tutkintonimikekohtaiset valinnaiset 45-75 osp
    • muut valinnaiset 0 – 30 osp
  • Asennuksen ja automaatioalan osaamisala
    • tutkintonimikekohtaiset valinnaiset 30-75 osp
    • muut valinnaiset 0 – 45 osp
  • Muovitekniikan osaamisala ja kumitekniikan osaamisala
    • valinnaiset 75 osp

Tuotantotekniikan osaamisalalla ja asennuksen ja automaation osaamisalalla halutaan, että tutkinnon suorittaja suorittaa riittävän määrän oman tutkintonimikkeen tutkinnon osia, jotta muodostuu hyvä, perusosaaminen ammattiin.

Syy miksi asennuksen ja automaation osaamisalan muut valinnaiset on 0 – 45 osp johtuu siitä, että tutkintoon sisällytetty mahdollisuus ottaa 15 – 45 osp:n tutkinnon osa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta. Jos koneasentaja tai koneautomaatioasentaja haluaa suorittaa esimerkiksi 45 osp:n tutkinnon osan sähköalalta, niin valinnaisten on oltava 0 – 45 osp. Tällä halutaan lisätä mahdollisuuksia lisätä sähkö- ja automaatioalan osaamista koneasentajille sekä koneautomaatioasentajille sekä tuoda lähemmäksi näiden tutkintojen synergiaa erityisesti kunnossapidon ja asennusten suhteen.

Muovitekniikan ja kumitekniikan osaamisaloille haluttiin antaa mahdollisuuksia koota tutkinto vapaammin työelämän tarpeiden mukaan koska työtehtävin sisällöt poikkeavat eri yrityksissä ja tuotantoprosesseissa.

Valinnaiset tutkinnon osat ovat pääosin 15 osp:n laajuisia, joka helpottaa tutkinnon muodostumista. Poikkeuksena on edellä mainittu tutkinnon osa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta (15 – 45 osp) ja Asennus- ja korjaushitsauksen työtehtävissä toimiminen, 30 osp. Nykyinen Korjaus- ja asennushitsaus, 20 osp on vaativa sisällöltään ja asennus- ja korjaushitsaamisen erottaminen omiksi kokonaisuuksiin oli vaikeaa, joten sisällön vaativuuden vuoksi uusi tutkinnon osa on 30 osp. Valinnaisissa tutkinnon osissa on mahdollisuuksia suorittaa tutkinnon osa kahteen kertaan eri määritelmillä ja valinnaisten tutkinnon osien näyttöjä on mahdollista yhdistää riippuen työtehtävistä.

Nykyinen Hitsaus, 20 osp tutkinnon osa on muutettu Hitsaajan pätevyyskokeen suorittaminen, 15 osp tutkinnon osaksi, jonka voi suorittaa tarpeen mukaan kahteen kertaan. Uudessa sisällössä hitsaajan pätevyyskoe voi olla mikä tahansa hitsattu pätevyyskoe eli piena- tai päittäisliitos ilman asentorajoitusta. Ammattitaitovaatimuksiin on toivomuksien mukaan lisätty päittäisliitos, jota ei aiemmin ollut kyseissä tutkinnon osassa.
Tarkoituksena on antaa erilaisia vaihtoehtoja ja parempia mahdollisuuksia suorittaa tutkinnon osa työelämässä paikallisen työelämän tarpeiden mukaan.

Täysin uusia valinnaisia tutkinnon osia ovat Teollisuuden kokoonpanotyötehtävissä toimiminen, 15 osp ja Akkualan työtehtävissä toiminen, 15 osp. Nämä tutkinnon osat on tehty teollisuuden työtehtävien mukaisesti ja halutaan mahdollistaa opiskelijalle mahdollisuutta toimia eri työtehtävissä. Akkualan työtehtävissä toimiminen, 15 osp tutkinnon on tuotu valinnaisiin tutkinnon osiin tulevasta prosessiteollisuuden perustutkinnosta. Myös Tuotteen valmistaminen 3D-tulostamalla, 15 osp -tutkinnon on tuotu puuteollisuuden perustutkinnosta valinnaisiin tutkinnon osiin.

 
Linkit

https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8348201/0/tiedot - Luonnos kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteista ePerusteet -palvelussa.

Liitteet:
Tidtabell
Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 5.5.2023.
Svarsanvisningar för mottagare
Lausuntoa pyydämme seuraavista asioista:
  • tutkinnon perusteiden työelämälähtöisyydestä
  • tutkinnon muodostumisesta
  • tutkinnon osien sisällöistä (ammattitaitovaatimukset, arviointi ja ammattitaidon osoittamistavat)
Tutkinnon perusteiden sisältö viimeistellään saatujen lausuntojen pohjalta. Viimeistelyvaiheessa tarkastetaan myös tutkinnon perusteiden kieliasu, joten lausunnon antajat voivat keskittyä luonnoksen sisältöön.

Opetushallitus julkaisee kaikki ammatillista koulutusta koskevat lausuntopyynnöt Lausuntopalvelu.fi:ssä. Lausuntopalvelu.fi on oikeusministeriön palvelu, joka tarjoaa mahdollisuuden pyytää ja antaa lausuntoja sähköisesti. Kaikki julkishallinnon viranomaiset voivat julkaista lausuntopyyntöjä palvelussa. Lausuntoja saavat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset. Viesti pyydetään tarvittaessa välittämään eteenpäin organisaatiossanne tai yhteisössänne.  



 
Valmistelijat
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteiden luonnos on valmistelu yhteistyössä työelämän edustajien, koulutuksen järjestäjien ja muiden asiantuntijatahojen edustajien kanssa. Valmisteluun kuuluivat myös oleellisesti avoimet webinaarit perustetyön aikana, eri osa-alueiden asiantuntijoiden tapaaminen ja oppilaitos -ja yritysvierailut perustetyön osalta.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteluonnoksen kirjoittamistyöstä vastasi Opetushallituksen edustaja yhdessä Seinäjoen koulutuskuntayhtymän asiantuntijoiden kanssa. 

Lisätietoja antaa yli-insinööri Jarno Pöntinen ([email protected])

 
Sändlista:
AEL-Amiedu Oy    
Akava ry    
Ammattiopisto Luovi Oy    
Ammattiopisto Spesia Oy    
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry    
Axxell Utbildning Ab    
Careeria Oy    
Elinkeinoelämän keskusliitto EK    
Elinkeinoelämän Oppilaitokset EOL ry    
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia    
Etelä-Karjalan Koulutuskuntayhtymä    
Etelä-Savon Koulutus Oy    
Helsingin kaupunki    
Hyria koulutus Oy    
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä    
Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä    
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia    
Järviseudun Koulutuskuntayhtymä    
Kajaanin kaupunki    
Kemianteollisuus ry    
Kemianteollisuus ry    
Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia    
Keski-Pohjanmaan Koulutusyhtymä    
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä    
Kiipulasäätiö sr    
Kone- ja tuotantotekniikan työelämätoimikunta    
Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä    
Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä    
Koulutuskuntayhtymä Brahe    
Koulutuskuntayhtymä OSAO    
Koulutuskuntayhtymä Tavastia    
Kouvolan Ammattiopisto Oy    
KSAK Oy    
Kuntatyönantajat KT    
Live-säätiö sr    
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä    
Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä    
Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä    
Länsirannikon Koulutus Oy    
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry    
Opettajien Ammattijärjestö OAJ    
Optima samkommun    
Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä    
Raision Seudun Koulutuskuntayhtymä    
Rovaniemen Koulutuskuntayhtymä    
Salon Seudun Koulutuskuntayhtymä    
SASKY koulutuskuntayhtymä    
Satakunnan koulutuskuntayhtymä    
Savon Koulutuskuntayhtymä    
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä    
Sivistystyönantajat    
STTK ry    
Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry    
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry    
Suomen Kuntaliitto ry    
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry    
Suomen Yrittäjäopisto Oy    
Suomen Yrittäjät    
Suupohjan Koulutuskuntayhtymä    
Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab    
Svenska Österbottens förbund för Utbildning och Kultur    
Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr    
Tampereen kaupunki    
Teknologiateollisuus ry    
Teollisuusliitto ry    
Turun Aikuiskoulutussäätiö sr    
Turun Ammattiopistosäätiö sr    
Turun kaupunki    
Työtehoseura ry, ruotsiksi Arbetseffektivitetsföreningen rf    
Vaasan kaupunki    
Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä    
Valtion työmarkkinalaitos VTML    
Vantaan kaupunki    
Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä    
Äänekosken Ammatillisen Koulutuksen kuntayhtymä    
Asiasanat

Ammatillinen koulutus

Tutkinnon perusteet