Luonnos valtioneuvoston toimenpideohjelmaksi rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä

Svarstiden går ut: 10.6.2024

Uppgifter om begäran om utlåtande
Inledning
Valtioneuvoston kanslia pyytää lausuntoja luonnoksesta valtioneuvoston toimenpideohjelmaksi rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Toimenpideohjelma linjaa valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonannon käytännön toimeenpanoa.
Bakgrund
Valtioneuvosto antoi 31.8.2023 eduskunnalle tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Tiedonannossa todetaan, että hallitus valmistelee hallitusohjelman pohjalta Yhdenvertainen Suomi -toimintaohjelman jatkon. Ohjelman laadinta, toimenpiteiden koordinaatio ja seuranta tehdään pääministerin ja valtioneuvoston kanslian johdolla. Hallitus on ohjannut toimenpiteiden toimeenpanoon kuusi miljoonaa euroa vuosille 2024-2027. Ohjelman laadinnassa on otettu huomioon EU:n rasismintorjunnan toimintasuunnitelma 2020–2025 sekä edellisellä hallituskaudella toteutetusta Yhdenvertainen Suomi –toimintaohjelmasta tehty arviointi. Valmistelussa on hyödynnetty tiedonannon valmistelussa pyydettyjä lausuntoja sekä huomioitu sidosryhmiltä valmistelun aikana saatuja näkemyksiä.

Toimenpideohjelma linjaa valtioneuvoston yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä annetun tiedonannon käytännön toimeenpanoa eri hallinnonaloilla. Samalla se on valtioneuvoston seuraava kansallinen rasisminvastainen toimintaohjelma. Suositus maille laatia kansallisia rasismin vastaisia toimintaohjelmia on peräisin YK:n rasisminvastaisesta maailmankonferenssista (WCAR) Durbanista vuodelta 2001.

Petteri Orpon hallitus on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä sekä tekemään työtä rasismin vähentämiseksi. Valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonanto toimenpiteineen on hallituksen merkittävä panostus tämän lupauksen lunastamiseksi. Tämä toimenpideohjelma kuvaa niitä toimenpiteitä, joita valtioneuvosto tulee käynnistämään vuosina 2024-2027.
Målsättningar
Toimenpideohjelman tavoitteena on antaa uutta vauhtia valtioneuvoston rasismin vastaiselle työlle, jotta monimuotoistuvassa Suomessa yhdenvertaiset mahdollisuudet voisivat aidosti toteutua jokaisen elämässä.

Toimenpideohjelma sisältää uusia avauksia yhteiskunnallisen ilmapiirin ja väestöryhmien välisten suhteiden parantamiseen, tietoisuuden lisäämiseen haasteista ja ratkaisuista sekä erityisesti työelämässä ja koulutuksessa tapahtuvan rasismin ja syrjinnän torjumiseen. Resursseja kohdennetaan myös jo hyviksi havaittujen toimien vahvistamiseen ja laajentamiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään julkishallinnon toimiin, ja tehostetaan yhdenvertaisuuslain mukaisen edistämisvelvollisuuden toteutumista. Valtionhallinnon lisäksi työhön tarvitaan mukaan paikallistason toimijat, eli kunnat ja muut viranomaiset. Yhteistyötä tehdään toimenpideohjelman toimeenpanon aikana laajasti yhteiskunnan eri toimijoiden, kuten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Toimenpideohjelmaa toimeenpannaan valtioneuvoston kanslian johdolla yhdessä muiden ministeriöiden ja viranomaisten kanssa. Työtä seuraa valtioneuvoston poikkihallinnollinen hankeryhmä. Työn etenemistä arvioidaan vuonna 2025, jolloin voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön uusia toimia hallituskauden toiselle puoliskolle. 
Sändlista:
Amnesty    
Anti-racist Forum ARF ry    
Cultura-säätiö    
Espoon kaupunki    
Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO    
Fem-R ry    
Helsingin kaupunki    
Ihmisoikeuskeskus    
Ihmisoikeusliitto    
Kuntaliitto    
Lapsiasiavaltuutettu    
Lastensuojelun keskusliitto    
Mahdin Nuoret ry    
MAP Finland    
Mixed Finns ry    
Moniheli ry    
Monika-naiset    
Movement ry    
Nuorisotutkimusseura    
Nuorisoyhteistyö Allianssi    
Opetushallitus    
Rauhankasvatusinstituutti    
Romaniasiain neuvottelukunta RONK    
Romanomissio ry    
Saamelaiskäräjät    
Siirtolaisuusinstituutti    
Suomen muslimifoorumi ry    
Suomen Romanifoorumi    
Suomen Romaniyhdistys    
Suomen saamelaisnuoret ry    
Suomen somalialaisten liitto    
Suomen venäjänkielisten keskusliitto    
Svenska Finlands Folktinget    
Tasa-arvovaltuutettu    
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos    
Think Africa    
USKOT foorumi    
Vantaan kaupunki    
Yeesi ry/ Muudi    
Yhdenvertaisuusvaltuutettu    
Svarsanvisningar för mottagare
Lausunnot pyydetään antamaan vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön. Lausuntoa ei tarvitse lähettää erikseen sähköpostitse tai postitse. Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. 

Kirjallisen lausunnon voi lähettää myös sähköisesti osoitteeseen 
[email protected]. Postitse lausunnon voi toimittaa osoitteeseen: Valtioneuvoston kanslia, PL 23, 00023 VALTIONEUVOSTO. Lausunnossa pyydetään viittaamaan asianumeroon VN/27386/2023-VNK-31. 

 
Lausuntopyyntö on lähetetty vain sähköisenä. Lausuntoja toivotaan mahdollisimman laajasti eri toimijoilta. HUOM! Kaikki annetut lausunnot ovat julkisia.   
Tidtabell
Valtioneuvoston kanslia pyytää lausuntoanne viimeistään 10.6.2024 klo 16.15.
Beredare
Lisätietoa yhdenvertaisuustiedonannon toimeenpanosta antavat erityisasiantuntija Sanna Malkki [email protected] ja johtava asiantuntija Katriina Nousiainen [email protected] .
Ämnesord

jämlikhet

rasism

jämställdhet

Länkar:

https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=VNK031:00/2023 - Yhdenvertaisuustiedonannon toimeenpanohanke Hankeikkunassa

https://valtioneuvosto.fi/sv/projektet?tunnus=VNK031:00/2023 - Projekt för genomförande av statsrådets meddelande om likabehandling

Bilagor:

Toimenpideohjelma_taittoversio13052024.pdf - Toimenpideohjelman luonnos

Sammanfattning_toimintaohjelma.pdf - Den svenskspråkiga sammanfattningen av åtgärdsprogrammet

Summary_action_programmeEN.pdf - English summary of the action programme



    • Millaista sidosryhmäyhteistyötä tulisi tehdä toimeenpanon aikana (yhteistyötahot, yhteistyön muoto ja fokus)?
    • Miten ja missä toimenpiteissä risteävän ja moniperusteisen syrjinnän torjuminen tulisi erityisesti huomioida?
    • Mitä sellaisia toimenpiteitä toimenpideohjelmasta puuttuu, joita valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonannon puitteissa pitäisi mielestäsi edistää?
    • Miten toimenpideohjelman tavoitteiden toteutumista ja vaikutuksia tulisi seurata?
    • Muut kommentit
    • Voitte kirjoittaa lausuntonne alla olevaan tekstikenttään